Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2010 09:55 - Водолазният нож - Наръчник за екипировка
Автор: diving Категория: Спорт   
Прочетен: 2866 Коментари: 0 Гласове:
0



ИЗБОР НА ВОДОЛАЗЕН НОЖ

image

Водолазния нож е инструмент, не оръжие. Изборът е въпрос на предпочитание. Изберете вашия водолазен нож след като внимателно обмислите за каква работа ще го ползвате. Водолазният нож е важна част от защитната екипировка и всеки водолаз трябва да носи поне един. При гмуркане до пещери /cave diving/ или гмуркане до потънали обекти /wreck diving/ се препоръчва и носенето на малък резервен нож.

Видове водолазни ножове

Водолазните ножове се различават по размер, форма и материал.

РАЗМЕР: Независимо какъв нож ще си изберете той трябва да е достатъчно голям за да осигурява добър захват.

- Големи ножове – дължина на острието над 15 см. Предлага сигурен захват, много по-лесно се работи с него.

- Средни ножове - дължина на острието 10-15 см. Практичният избор. Този водолазен нож е достатъчно малък, за да може да бъде монтиран на компенсаторна жилетка, на крака или ръката, като същевременно е достатъчно голям за да бъде хванат стабилно.

- Мини ножове – дължина на острието до 10 см. Могат да бъдат монтирани почти навсякъде-на шланг, на кръста, на компенсаторната жилетка, на ръка или кра. Заради малкия им размер се държат трудно с дебела ръкавица.

ФОРМА:

Това е списък с най-често срещаните вариации на формата. Много от водолазните ножове са мултифункционални и комбинират две или повече вариации.

- остър или назъбен ръб – зависи от материала, който ще режете. Острият ръб реже по-добре изкуствени материи (като найлоново въже), докато назъбеният ръб е по-добър за рязане на въжета от естествени влакна. Назъбената част трябва да заема почти цялото острие, за да позволява добро режещо движение.

- остър или тъп връх -  Водолазните ножове с остър връх се използват за целите на подводния риболов. За други цели, там където острият връх може лесно да се счупи, се препоръчва нож с тъп връх. Трябва да сте особено внимателни, когато боравите с нож с остър връх, тъй като лесно можете да пробиете костюма или жилетката си.

- резач на въжета – изключително полезен за рязане на тънки въжета

- чук – дебелият край на металната дръжка на ножа се използва като чук

МАТЕРИАЛ:

- Водолазен нож от неръждаема стомана – запомнете по всички ножове от неръждаема стомана се забелязва патина /следи от ръжда/. Това е нормално и се дължи на въглерода използван при направата им за по-голяма якост. Има два часто използвани типа сплави от неръждаема стомана:

* серия 300 – по-устойчива на ръждясване /корозия/, изисква по-често точене

* серия 400 – запазва по-дълго остротата си, но е по-малко устойчива на корозия

- Водолазен нож от титан – най-здравият нож, но също така и по-скъп. Титаниевите водолазни ножове са почти напълно неръждаеми и устройчиви на корозия, защото не съдържат въглерод. Изискват минимална поддръжка и запазват остротата си изключително дълго. Най-добрият избор!

ГРИЖА И ПОДДРЪЖКА

Водолазните ножове от неръждаема стомана изискват повече поддръжка-винаги ги измивайте със сладка вода и ги изсушете напълно извън канията. Смазвайте ги редовно със силикон или масло. Съхранявайте на сухо и проветриво място, далеч от слънчева светлина.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: diving
Категория: Спорт
Прочетен: 82117
Постинги: 8
Коментари: 0
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930