Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Профил на diving
Име:
Aquadance Ltd

Статистика
Популярни постинги:
0

Постинги този месец:
0

Гласове този месец:
0

Коментари този месец:
0

Любими блогове:
0

Блогъри добавили в любими:
0

Блог вълни:
0
Последни постинги

ИЗБОР НА ВОДОЛАЗНА БУТИЛКА

бутилка за сгъстен въздух

Водолазните бутилки, наричани още леководолазни бутилки, бутилки за въздух за дишане или бутилки за сгъстен въздух, са част от SCUBA (Self-Contained Underwater Breathing Apparatus / леководолазен дихателен апарат). Леководолазната бутилка се използва за съхранение и пренасяне на сгъстен въздух за дишане. След това той достига до водолаза посредством първата и втора степен на дихателният регулатор. Това е една от най-важните части на водолазното оборудване. Именно тя разграничава гмуркането от водолазното спускане, при което водолазът прекарва повече време под водата без да се налага да излиза на повърхността, за да си поеме въздух.

1. РАЗМЕР:

Във водолазните магазини се предлагат различни големини водолазни бутилки за въздух.Най-разпространените са 10 , 12 , 15 и 18 литровите бутилки.  По-голямата част от водолазите предпочитат средният размер бутилки - 12 или 15 литра.

2. МАТЕРИАЛ

- Водолазни бутилки от неръждаема стомана - Това са най-разпространения тип бутилки в Европейския съюз. Стоманените бутилки са по-тежки от алуминиевите и издържат на по-високо налягане (до 300 бара). Тези бутилки имат отрицателна плавучест - това означава по-малко олово на баластния колан. Стоманените водолазни бутилки изискват добра поддръжка за премахне на замърсяванията от вътрешна страна или ще корозират с времето. Тези бутилки имат по-дълъг живот-около 30-35 години.

- Алуминиеви водолазни бутилки - Обикновено са по-големи от стоманените водолазни бутилки защото алуминият е по-лек от стоманата и стените на бутилките трябва да са по-дебели. Материалът им е по-мек и се уврежда по-лесно, като в същото време е по-лек и по-устойчив на корозия. Не се заблуждавайте, че алуминиевите бутилки не изискват поддръжка. Напротив, те също се нуждаят от поддръжка, но по-рядко. Живътът им обаче е значително по-кратък от този на стоманените бутилки.

3. DIN или INT свързване?INT->DIN кран за водолазна бутилка

И двете означават типа свързване на крана на бутилката към водолазния автомат /регулатор/. INT се нарича още A-clamp или Yoke свързване и е по-популярен в България. Изберете типа свързване DIN или INT в зависимост от това какъв регулатор имате.

4. МАРКИРОВКА И ЦВЕТОВО КОДИРАНЕ:

Маркировка

Предна част на водолазната бутилка
____ 1) ____ 2) ____ 3) ____ 4) ____ 5)
PS___PT___BAR 6) ____KG 7) ____L 8 ) ____MM 9)
CE 10) 0090 11) __12)_____/__ 13)

Задна част на водолазната бутилка
______________ 14)
-___/+___°C 15)
______________ 16)

  1. тип свръзка
  2. страна
  3. производител
  4. сериен номер
  5. знак за ултразвуков тест
  6. работно налягане, тестово налягане
  7. тегло на празна бутилка
  8. обем
  9. минимална дебелина на стените
  10. означение за съответствие
  11. номер на сертифицирата институция
  12. печат на експерт
  13. година и месец на прозводство
  14. вид газ
  15. минимална и максимална работна температура
  16. означение на клиента

Цветовото кодиране на водолазните бутилки обозначава типа газ за който е предназначена бутилката и е в съответствие с Европейските норми EN 1098-3. С 'рамо' на бутилката означаваме горната част на бутилката, намираща се около крана й.

- Въздух - бяла бутилка с черен пръстен на рамото (преди са означавани с бяли и черни четвъртини на рамото)
- Ниторкс - бяла бутилка с черен пръстен на рамото (преди са означавани с бяли и черни четвъртини на рамото). В някои страни водолазните бутилки за Нитрокс са жълти на цвят със зелена линия в долния край.
- Хелий - бяла бутилка с кафява лента на рамото (преди са означавани с бяли и кафеви четвъртини на рамото)
- Кислород - бяло рамо
- Хелий - кафяво рамо
- Тримикс- бял, черен и кафяв сегмент на рамото

ГРИЖА И ПОДДРЪЖКА

Тестване: Хидростатичен тест на водолазните бутилки (т.нар. водна проба) трябва да се прави на всеки 5 години според изискванията на Европейския съюз. Препоръчва се визуален тест по средата на този период.

Грижа: Съдовете под налягане могат да бъдат изпозвани само като част от водолазен апарат. Разрешава се само използването на подходящ кран за водолазната бутилка. Разрешава се само пълненето на бутилките с означения вид газ до работно налагане на 15°C. Газът трябва да бъде сух и без нечистотии. Означенията на бутилката не трябва да бъдат покрити със стикери. Забранено е неправилното съхранение и използване на бутилките. Препоръчва се да съхранявате вашите бутилки под налягане, за да избегнете овлажняването и корозията.Съхранявайте на сухо и проветриво място далеч от слънчева светлина.

Категория: Спорт
Прочетен: 5161 Коментари: 0 Гласове: 0

ИЗБОР НА ВОДОЛАЗЕН НОЖ

нож за гмуркане

Водолазния нож е инструмент, не оръжие. Изборът е въпрос на предпочитание. Изберете вашия водолазен нож след като внимателно обмислите за каква работа ще го ползвате. Водолазният нож е важна част от защитната екипировка и всеки водолаз трябва да носи поне един. При гмуркане до пещери /cave diving/ или гмуркане до потънали обекти /wreck diving/ се препоръчва и носенето на малък резервен нож.

Видове водолазни ножове

Водолазните ножове се различават по размер, форма и материал.

РАЗМЕР: Независимо какъв нож ще си изберете той трябва да е достатъчно голям за да осигурява добър захват.

- Големи ножове – дължина на острието над 15 см. Предлага сигурен захват, много по-лесно се работи с него.

- Средни ножове - дължина на острието 10-15 см. Практичният избор. Този водолазен нож е достатъчно малък, за да може да бъде монтиран на компенсаторна жилетка, на крака или ръката, като същевременно е достатъчно голям за да бъде хванат стабилно.

- Мини ножове – дължина на острието до 10 см. Могат да бъдат монтирани почти навсякъде-на шланг, на кръста, на компенсаторната жилетка, на ръка или кра. Заради малкия им размер се държат трудно с дебела ръкавица.

ФОРМА:

Това е списък с най-често срещаните вариации на формата. Много от водолазните ножове са мултифункционални и комбинират две или повече вариации.

- остър или назъбен ръб – зависи от материала, който ще режете. Острият ръб реже по-добре изкуствени материи (като найлоново въже), докато назъбеният ръб е по-добър за рязане на въжета от естествени влакна. Назъбената част трябва да заема почти цялото острие, за да позволява добро режещо движение.

- остър или тъп връх -  Водолазните ножове с остър връх се използват за целите на подводния риболов. За други цели, там където острият връх може лесно да се счупи, се препоръчва нож с тъп връх. Трябва да сте особено внимателни, когато боравите с нож с остър връх, тъй като лесно можете да пробиете костюма или жилетката си.

- резач на въжета – изключително полезен за рязане на тънки въжета

- чук – дебелият край на металната дръжка на ножа се използва като чук

МАТЕРИАЛ:

- Водолазен нож от неръждаема стомана – запомнете по всички ножове от неръждаема стомана се забелязва патина /следи от ръжда/. Това е нормално и се дължи на въглерода използван при направата им за по-голяма якост. Има два часто използвани типа сплави от неръждаема стомана:

* серия 300 – по-устойчива на ръждясване /корозия/, изисква по-често точене

* серия 400 – запазва по-дълго остротата си, но е по-малко устойчива на корозия

- Водолазен нож от титан – най-здравият нож, но също така и по-скъп. Титаниевите водолазни ножове са почти напълно неръждаеми и устройчиви на корозия, защото не съдържат въглерод. Изискват минимална поддръжка и запазват остротата си изключително дълго. Най-добрият избор!

ГРИЖА И ПОДДРЪЖКА

Водолазните ножове от неръждаема стомана изискват повече поддръжка-винаги ги измивайте със сладка вода и ги изсушете напълно извън канията. Смазвайте ги редовно със силикон или масло. Съхранявайте на сухо и проветриво място, далеч от слънчева светлина.


Категория: Спорт
Прочетен: 2861 Коментари: 0 Гласове: 0

ИЗБОР НА ВОДОЛАЗЕН НЕОПРЕНОВ КОСТЮМ

Мокрият костюм се прави от неопренови листове – това са милиони балончета газ, заобиколени от неопрен се слагат между найлон/плюш или друг вид хеланка. Неопреновият костюм не само осигурява защита срещу опасните водни животни, но и предотвратява загубата на топлина при участие във водни спортове. Механизмът е прост-един слой вода остава между тялото ви и костюма. Тази вода се затопля от температурата на тялото ви и действа като допълнителна изолация, която запазва вашата телесна температура.

Освен това много от топлината изчезва през главата – силно препоръчваме да носите водолазно боне на главата си. За пълна защита не забравяйте подходящи водолазни ръкавици и боти /чорапи/.

Всеки има различен температурен комфорт – това което е ‘нормално’ за един е ‘ледено’ за друг. Има три важни фактора за това-форма на тялото, времетраене на гмуркането и дълбочина на спускането. По-дребите хора като жените и децата изстиват по-бързо, защото съотношението на повърхността на кожата им към цялата им телесна маса е много по-голямо. Колкото по-дълго стоите под водата, толкова по-студено ви става. Гмуркането на дълбоко притиска газовите мехурчета в неопрена, като по този начин той става по-тънък. Също така запомнете, че колкото по-надълбоко се гмуркате, толкова повече температурата на водата се понижава.

РАЗМЕР: За да бъде ефективен, костюмът за гмуркане трябва да е точния размер. Търсете костюм, който ви прилепва добре, но не ви е тесен. Ако е твърде широк водата ще циркулира около тялото ви и ще отнема от телесната ви температура. Ако е твърде тесен –ще ви бъде трудно да се движите и няма да ви е удобно. Има определени места, на които костюмът трябва бъде плътен: около чатала, под мишниците и раменете; вендузата на краката и ръкавите трябва да прилепне плътно по кожата ви и да не позволява навлизане на вода.

Мокрите костюми се различават по дебелината на неопрена, измервана в милиметри. Това са главните разновидности на костюмите:

-          Къс костюм: водолазен костюм за топли води с къси ръкави и крачоли. Дебелината на неопрена обикновено е 2-4 мм.

-          Цял костюм- водолазен костюм за топли води с дълги ръкави и крачоли. Дебелината на неопрена обикновено е 3-5 мм.

-          Костюм от две части- обикновено се състои от гащеризон /long john/ и жилетка. Гащеризонът е долната част на костюма с широки презрамки на размената и без ръкави. Жилетката обикновено е с дълги ръкави и къси панталонки или подопашник. Костюм за студена вода. Дебелината на неопрена обикновено е 5-7 мм.

КАК ДА СЕ ОБЛЕЧЕТЕ И СЪБЛЕЧЕТЕ:

Обличане: Един от основните проблеми на начинаещите водолази е как да облекат мокрия костюм. Отначало това може да е трудно и дори малко смешно. Когато обличате цял костюм е най-добре да седнете. Пъхнете крака си в отвора на глезена и вдигнете костюма до височината на коляното. Ако маншета на глезена е от вендузен неопрен, просто обърнете маншета наопаки, така че кожата ви да не се докосва до вендузата. Направете същото и с другия си крак. Наместете наколенките на коленете. Изправете се и издърпайте костюма над ханша си, като наместите долната част на костюма на чатала.

Ако имате цял костюм следващата ви стъпка е да облечете ръцете си по същия начин като краката. Ако костюмът ви е от две части трябва да нагласите презрамките на долницата. След това облечете жилетката. Закопчайте около 10 см от нея и пъхнете двата си крака. Ръцете се обличат по описания горе начин.

Събличане: Буквално ‘обелете’ костюма, така че вътрешната част да остане навън. Разкопчайте го и съблечете всяка ръка по този начин.Навийте го до кръста и го издърпайте от всеки крак. Не се опитвайте да излезете от водолазния костюм както събличате ежедневните си дрехи

Защо е по-лесно да се облече костюмът мокър? Правилото е просто: мокро на мокро и сухо на сухо. Това значи, че ако костюмът ви е мокър и кожата ви трябва да е мокра и обратното-ако костюмът ви е сух и кожата трябва да е суха.

ГРИЖА И ПОДДРЪЖКА

Грижа

Разопаковайте костюма си за гмуркане и го съхранявайте на закачалка. За да предотвратите гънки и отпечатъци не го съхранявайте на метална закачалка. ‘Враговете’ на неопреновия костюм са: директната слънчева светлина, солената вода, хлоридът, тежки предмети върху неопрена, допирът до остри предмети. Винаги изплаквайте добре водолазния костюм със сладка вода възможно най-бързо след гмуркането. Най-смъртоносната комбинация е директната слънчева светлина и солената вода или хлорида (от водата в басейните).

Поддръжка

Винаги изплаквайте добре със сладка вода и специален шампоан за костюми или мек бебешки шампоан. Не поставяйте тежки предмети върху костюма. Съхранявайте на сухо и проветриво място, далеч от слънчева светлина. Сушете на дървена, здрава пластмасова или омекотена закачалка. Не сушете на директна слънчева светлина или на метална закачалка. Не съхранявайте костюма сгънат продължително време.


Категория: Спорт
Прочетен: 5361 Коментари: 0 Гласове: 1

ИЗБОР НА ВОДОЛАЗНИ ПЛАВНИЦИ

Има няколко вида дизайн на плавниците, за да удовлетворят различните водолази. Когато влезете в магазин за водолазна екипировка ще намерите богат избор на плавници за гмуркане. Тази статия ще ви помогне да изберете и ще ви посъветва на какво да обърнете внимание когато избирате плавници. Независимо какъв вид плавници ще изберете, заложете на качествените материали. Използването на термопластична гума като част от плавниците допринася за тяхната устойчивост. Каналите за водата в перото им подобряват ефективността.

Видове плавници

Първото, което трябва да изберете, е дали ще си купите плавници тип отворена пета или затворена пета. Това зависи от вида на гмуркането. Три са най-често срещаните видове плавници:

- Плавници отворена пета

Плавници отворена пета

Това е най-разпространеният вид. Плавниците тип отворена пета имат по-голям пантоф и се обуват с водолазни боти. Най-често се използват за водолазно гмуркане, за студени води, когато трябва да вървите по скали. Просто вмъквате обутият си в бота крак в пантофа и затягате каишките равномерно от двете страни докато се застопори. Можете да отпуснете допълнително каишката като нагласите закопчалките или да ги стегнете допълнително.

Плюсове: широко достъпни, изключително лесни за употреба, удобни, могат да се използват в топли и студени води, универсални

Минуси: каишките и закопчалките могат да се счупят, закупуват се с боти, по-скъпи са

- Плавници затворена пета (пантоф)

Плавниците за гмуркане тип затворена пета се използват за плуване (шнорхелинг) и при гмуркане в басейн или в топли води. Плавниците с дълго перо се използват за свободно гмуркане (фридайвинг) или за подводен риболов. За тях не са нужни боти, обуват се на бос крак или върху неопренови чорапи. Ако не се налага да ходите през скали, това е вашият избор! Те трябва добре да паснат на крака ви-да не се нито тесни, нито широки. Ако плавниците са много тесни, ще ви причинят болка при по-продължително гмуркане. Ако плавниците са твърде широки, ще се местят по крака ви и могат да разранят глезена ви и дори да ги изгубите във водата. Добре е да си закупите и неопренови чорапи, да не мръзнат краката ви.

Плюсове: удобни, без лесно чупливи части, не изискват боти, по-евтини са

Минуси: трябва ви точен рамер, само за топли води, по-трудни за обуване и събуване

- Раздвоени плавници
Раздвоени плавнициПрепоръчват се за водолази с травми на краката или глезените. Изискват по-малко усилие, но обикновено са доста по-скъпи от традиционните модели.

Размер

Можете да се доверите на таблица с размери или да ги изпробвате на крака си. Силно препоръчително е да ги изпробвате с ботите/чорапите или сухия костюм, с който ще се гмуркате.

Обуйте плавниците. Вдигнете крака си и разклатете глезена си във въздуха. Ако са точния размер, пантофът не трабва да се движи твърде много. Ако го прави, по-добре си купете по-малък размер. Уверете се, че плавниците не са твърде тесни и не ви причиняват дискомфорт.

ГРИЖА И ПОДДРЪЖКА

Преди да ги използвате за първи път

Извадете пластмасовите транспортни подложки и ги запазете за бъдеща употреба. Ако с тях съхранявате плавниците си ще ги имате по-дълго време.

Преди да се гмурнете

И запомнете-винаги си носете резервна каишка и закопчалка за плавниците. Това е един от най-честите проблеми с оборудването и липсата на резерва може да означава край на гмуркането за този ден!

Поддръжка

Винаги измивайте добре вашите плавници със сладка вода след гмуркането. Съхранявайте на сухо и проветриво място, далеч от слънчева светлина. Не поставяйте тежки неща върху плавниците.

Категория: Спорт
Прочетен: 3559 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 02.04.2010 16:34

ИЗБОР НА ВОДОЛАЗНА МАСКА
Маската трябва добре да прилегне на вашето лице, да бъде едновременно удобна и да не пропуска вода. Това е много лично оборудване – ако една маска е подходяща за даден водолаз, тя едва ли ще пасне на неговия партньор.

маска за гмуркане Camouflage
Водолазна маска от черен силикон с две стъкла

Тест за пропускане на вода
1. Сложете маската на лицето си без да поставяте каишката
2. Вдишайте леко през носа, така че маската да прилепне към лицето ви
3. Внимателно се опитайте да я издърпате с ръце-трябва да е направила добър вакум

Варианти на дизайн
Вид

Водолазните маски обикновено са с едно или две стъкла. Маските с едно стъкло имат по-добра фронтална видимост. Поради особености в дизайна, стъклото им е малко по-далеч от очите ви и така се намалява периферната/странична/ видимост. Маските с две стъкла позволяват лещите да са по-близо до очите и подобряват значително странична видимост. Разбира се има нискообемни маски за гмуркане с едно стъкло, което е голямо и дава добра периферната видимост. Някои видове маски имат странични панели, които донякъде подобряват видимостта ви, но заради светлината влизаща под различен ъгъл регултатът не е много добър.
Много е важно водолазната маска трябва да е с темперирано стъкло, за да не ви пореже, ако се счупи.

Маншет

маска за гмуркане DeLuxeЦветът на маншета може да бъде два вида – прозрачен и черен. Най-новите подобрения в дизайна на прозрачния маншет подобряват периферното зрение без ефекта на призмата. Обаче харпунджиите и фотографите предпочитат черният цвят, тъй като той намалява заслепяването, а и видимостта през прозрачният силикон е малко размазана.маска Future
Силиконът е предпочитаният материал, от който се прави маншета. Той е по-гъвкав и по-малко податлив на вредното влияние на слънцето от гумата и силитера.  Висококачествените маски за гмуркане имат двоен силиконов маншет в горната си част за по-голямо удобство и единичен в долната си част, за по-лесно изчистване на водата в маската. Маншетът трябва да изтънява към краищата за по-долямо удобство и за да прилепне по-добре към лицето.

ГРИЖА И ПОДДРЪЖКА
Преди да я използвате за първи път задължително почистете вътрешната страна на стъклото на маската с паста за зъби. В резултат на производствения процес винаги остава тънък слой по стъклото. Трябва да го махнете или със сигурност вашата маска ще се замъгли, независимо какъв антифог разтвор ползвате.

Преди да се гмурнете
Помислете как да премахнете замъгляването-предлагат се много видове антифор разтвори, но най-разпристраненият е вашата собствна плюнка!
И запомнете-винаги си носете резервна каишка за маската. Това е един от най-честите проблеми с оборудването и липсата на резерва може да означава край на гмуркането за този ден! Също така не пристягайте твърде много каишката на маската си или ще се приберете с главоболие.

Поддръжка
Винаги измивайте добре вашата маска със сладка вода след спускането. Съхранявайте на сухо и проветриво място, далеч от слънчева светлина. Не поставяйте тежки неща върху маската.

Категория: Спорт
Прочетен: 7185 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: diving
Категория: Спорт
Прочетен: 81978
Постинги: 8
Коментари: 0
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031