Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2010 17:42 - Водолазна маска-как да я изберем? Как да се грижим за нея?
Автор: diving Категория: Спорт   
Прочетен: 7183 Коментари: 0 Гласове:
0



ИЗБОР НА ВОДОЛАЗНА МАСКА
Маската трябва добре да прилегне на вашето лице, да бъде едновременно удобна и да не пропуска вода. Това е много лично оборудване – ако една маска е подходяща за даден водолаз, тя едва ли ще пасне на неговия партньор.

image
Водолазна маска от черен силикон с две стъкла

Тест за пропускане на вода
1. Сложете маската на лицето си без да поставяте каишката
2. Вдишайте леко през носа, така че маската да прилепне към лицето ви
3. Внимателно се опитайте да я издърпате с ръце-трябва да е направила добър вакум

Варианти на дизайн
Вид

Водолазните маски обикновено са с едно или две стъкла. Маските с едно стъкло имат по-добра фронтална видимост. Поради особености в дизайна, стъклото им е малко по-далеч от очите ви и така се намалява периферната/странична/ видимост. Маските с две стъкла позволяват лещите да са по-близо до очите и подобряват значително странична видимост. Разбира се има нискообемни маски за гмуркане с едно стъкло, което е голямо и дава добра периферната видимост. Някои видове маски имат странични панели, които донякъде подобряват видимостта ви, но заради светлината влизаща под различен ъгъл регултатът не е много добър.
Много е важно водолазната маска трябва да е с темперирано стъкло, за да не ви пореже, ако се счупи.

Маншет

imageЦветът на маншета може да бъде два вида – прозрачен и черен. Най-новите подобрения в дизайна на прозрачния маншет подобряват периферното зрение без ефекта на призмата. Обаче харпунджиите и фотографите предпочитат черният цвят, тъй като той намалява заслепяването, а и видимостта през прозрачният силикон е малко размазана.image
Силиконът е предпочитаният материал, от който се прави маншета. Той е по-гъвкав и по-малко податлив на вредното влияние на слънцето от гумата и силитера.  Висококачествените маски за гмуркане имат двоен силиконов маншет в горната си част за по-голямо удобство и единичен в долната си част, за по-лесно изчистване на водата в маската. Маншетът трябва да изтънява към краищата за по-долямо удобство и за да прилепне по-добре към лицето.

ГРИЖА И ПОДДРЪЖКА
Преди да я използвате за първи път задължително почистете вътрешната страна на стъклото на маската с паста за зъби. В резултат на производствения процес винаги остава тънък слой по стъклото. Трябва да го махнете или със сигурност вашата маска ще се замъгли, независимо какъв антифог разтвор ползвате.

Преди да се гмурнете
Помислете как да премахнете замъгляването-предлагат се много видове антифор разтвори, но най-разпристраненият е вашата собствна плюнка!
И запомнете-винаги си носете резервна каишка за маската. Това е един от най-честите проблеми с оборудването и липсата на резерва може да означава край на гмуркането за този ден! Също така не пристягайте твърде много каишката на маската си или ще се приберете с главоболие.

Поддръжка
Винаги измивайте добре вашата маска със сладка вода след спускането. Съхранявайте на сухо и проветриво място, далеч от слънчева светлина. Не поставяйте тежки неща върху маската.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: diving
Категория: Спорт
Прочетен: 81973
Постинги: 8
Коментари: 0
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031