Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Няма описание.
Автор: diving Категория: Спорт
Прочетен: 81976 Постинги: 8 Коментари: 0
Постинги в блога от 09.05.2010 г.

ИЗБОР НА ВОДОЛАЗНА БУТИЛКА

image

Водолазните бутилки, наричани още леководолазни бутилки, бутилки за въздух за дишане или бутилки за сгъстен въздух, са част от SCUBA (Self-Contained Underwater Breathing Apparatus / леководолазен дихателен апарат). Леководолазната бутилка се използва за съхранение и пренасяне на сгъстен въздух за дишане. След това той достига до водолаза посредством първата и втора степен на дихателният регулатор. Това е една от най-важните части на водолазното оборудване. Именно тя разграничава гмуркането от водолазното спускане, при което водолазът прекарва повече време под водата без да се налага да излиза на повърхността, за да си поеме въздух.

1. РАЗМЕР:

Във водолазните магазини се предлагат различни големини водолазни бутилки за въздух.Най-разпространените са 10 , 12 , 15 и 18 литровите бутилки.  По-голямата част от водолазите предпочитат средният размер бутилки - 12 или 15 литра.

2. МАТЕРИАЛ

- Водолазни бутилки от неръждаема стомана - Това са най-разпространения тип бутилки в Европейския съюз. Стоманените бутилки са по-тежки от алуминиевите и издържат на по-високо налягане (до 300 бара). Тези бутилки имат отрицателна плавучест - това означава по-малко олово на баластния колан. Стоманените водолазни бутилки изискват добра поддръжка за премахне на замърсяванията от вътрешна страна или ще корозират с времето. Тези бутилки имат по-дълъг живот-около 30-35 години.

- Алуминиеви водолазни бутилки - Обикновено са по-големи от стоманените водолазни бутилки защото алуминият е по-лек от стоманата и стените на бутилките трябва да са по-дебели. Материалът им е по-мек и се уврежда по-лесно, като в същото време е по-лек и по-устойчив на корозия. Не се заблуждавайте, че алуминиевите бутилки не изискват поддръжка. Напротив, те също се нуждаят от поддръжка, но по-рядко. Живътът им обаче е значително по-кратък от този на стоманените бутилки.

3. DIN или INT свързване?imageDIN кран за водолазна бутилка" mce_src="http://aquadanceltd.files.wordpress.com/2010/05/tank_valve_th.jpg" src="http://aquadanceltd.files.wordpress.com/2010/05/tank_valve_th.jpg" title="кран за водолазна бутилка" class="alignright size-full wp-image-119" />

И двете означават типа свързване на крана на бутилката към водолазния автомат /регулатор/. INT се нарича още A-clamp или Yoke свързване и е по-популярен в България. Изберете типа свързване DIN или INT в зависимост от това какъв регулатор имате.

4. МАРКИРОВКА И ЦВЕТОВО КОДИРАНЕ:

Маркировка

Предна част на водолазната бутилка
____ 1) ____ 2) ____ 3) ____ 4) ____ 5)
PS___PT___BAR 6) ____KG 7) ____L 8 ) ____MM 9)
CE 10) 0090 11) __12)_____/__ 13)

Задна част на водолазната бутилка
______________ 14)
-___/+___°C 15)
______________ 16)

  1. тип свръзка
  2. страна
  3. производител
  4. сериен номер
  5. знак за ултразвуков тест
  6. работно налягане, тестово налягане
  7. тегло на празна бутилка
  8. обем
  9. минимална дебелина на стените
  10. означение за съответствие
  11. номер на сертифицирата институция
  12. печат на експерт
  13. година и месец на прозводство
  14. вид газ
  15. минимална и максимална работна температура
  16. означение на клиента

Цветовото кодиране на водолазните бутилки обозначава типа газ за който е предназначена бутилката и е в съответствие с Европейските норми EN 1098-3. С "рамо" на бутилката означаваме горната част на бутилката, намираща се около крана й.

- Въздух - бяла бутилка с черен пръстен на рамото (преди са означавани с бяли и черни четвъртини на рамото)
- Ниторкс - бяла бутилка с черен пръстен на рамото (преди са означавани с бяли и черни четвъртини на рамото). В някои страни водолазните бутилки за Нитрокс са жълти на цвят със зелена линия в долния край.
- Хелий - бяла бутилка с кафява лента на рамото (преди са означавани с бяли и кафеви четвъртини на рамото)
- Кислород - бяло рамо
- Хелий - кафяво рамо
- Тримикс- бял, черен и кафяв сегмент на рамото

ГРИЖА И ПОДДРЪЖКА

Тестване: Хидростатичен тест на водолазните бутилки (т.нар. водна проба) трябва да се прави на всеки 5 години според изискванията на Европейския съюз. Препоръчва се визуален тест по средата на този период.

Грижа: Съдовете под налягане могат да бъдат изпозвани само като част от водолазен апарат. Разрешава се само използването на подходящ кран за водолазната бутилка. Разрешава се само пълненето на бутилките с означения вид газ до работно налагане на 15°C. Газът трябва да бъде сух и без нечистотии. Означенията на бутилката не трябва да бъдат покрити със стикери. Забранено е неправилното съхранение и използване на бутилките. Препоръчва се да съхранявате вашите бутилки под налягане, за да избегнете овлажняването и корозията.Съхранявайте на сухо и проветриво място далеч от слънчева светлина.

Категория: Спорт
Прочетен: 5161 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: diving
Категория: Спорт
Прочетен: 81976
Постинги: 8
Коментари: 0
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Май, 2010  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31