Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Няма описание.
Автор: diving Категория: Спорт
Прочетен: 82065 Постинги: 8 Коментари: 0
Постинги в блога от Март, 2010 г.

ИЗБОР НА ВОДОЛАЗНА МАСКА
Маската трябва добре да прилегне на вашето лице, да бъде едновременно удобна и да не пропуска вода. Това е много лично оборудване – ако една маска е подходяща за даден водолаз, тя едва ли ще пасне на неговия партньор.

image
Водолазна маска от черен силикон с две стъкла

Тест за пропускане на вода
1. Сложете маската на лицето си без да поставяте каишката
2. Вдишайте леко през носа, така че маската да прилепне към лицето ви
3. Внимателно се опитайте да я издърпате с ръце-трябва да е направила добър вакум

Варианти на дизайн
Вид

Водолазните маски обикновено са с едно или две стъкла. Маските с едно стъкло имат по-добра фронтална видимост. Поради особености в дизайна, стъклото им е малко по-далеч от очите ви и така се намалява периферната/странична/ видимост. Маските с две стъкла позволяват лещите да са по-близо до очите и подобряват значително странична видимост. Разбира се има нискообемни маски за гмуркане с едно стъкло, което е голямо и дава добра периферната видимост. Някои видове маски имат странични панели, които донякъде подобряват видимостта ви, но заради светлината влизаща под различен ъгъл регултатът не е много добър.
Много е важно водолазната маска трябва да е с темперирано стъкло, за да не ви пореже, ако се счупи.

Маншет

imageЦветът на маншета може да бъде два вида – прозрачен и черен. Най-новите подобрения в дизайна на прозрачния маншет подобряват периферното зрение без ефекта на призмата. Обаче харпунджиите и фотографите предпочитат черният цвят, тъй като той намалява заслепяването, а и видимостта през прозрачният силикон е малко размазана.image
Силиконът е предпочитаният материал, от който се прави маншета. Той е по-гъвкав и по-малко податлив на вредното влияние на слънцето от гумата и силитера.  Висококачествените маски за гмуркане имат двоен силиконов маншет в горната си част за по-голямо удобство и единичен в долната си част, за по-лесно изчистване на водата в маската. Маншетът трябва да изтънява към краищата за по-долямо удобство и за да прилепне по-добре към лицето.

ГРИЖА И ПОДДРЪЖКА
Преди да я използвате за първи път задължително почистете вътрешната страна на стъклото на маската с паста за зъби. В резултат на производствения процес винаги остава тънък слой по стъклото. Трябва да го махнете или със сигурност вашата маска ще се замъгли, независимо какъв антифог разтвор ползвате.

Преди да се гмурнете
Помислете как да премахнете замъгляването-предлагат се много видове антифор разтвори, но най-разпристраненият е вашата собствна плюнка!
И запомнете-винаги си носете резервна каишка за маската. Това е един от най-честите проблеми с оборудването и липсата на резерва може да означава край на гмуркането за този ден! Също така не пристягайте твърде много каишката на маската си или ще се приберете с главоболие.

Поддръжка
Винаги измивайте добре вашата маска със сладка вода след спускането. Съхранявайте на сухо и проветриво място, далеч от слънчева светлина. Не поставяйте тежки неща върху маската.

Категория: Спорт
Прочетен: 7189 Коментари: 0 Гласове: 0

Да намерите екипировка за гмуркане може да е доста трудно заради богатия избор от възможности. Когато влезете във водолазен магазин ще откриете голямо разнообразие от водолазно оборудване-от маски, шнорхели и плавници до мокри костюми, бутилки, регулатори, компенсаторни жилетки и т.н. Кое да изберете? Водолазната екипировка никак не е евтина и ще искате да направите правилен избор още с първата покупка. Има три важни въпроса, които да обмислите преди да изберете:

Температура на водата

Няма смисъл да си купите сух костюм, ако ще се спускате в топли води, нито пък къс мокър костюм за ледена вода. Помислете в какви условия най-вероятно ще се гмуркате. Температурата на водата, в която ще бъде водолазното спускане определя какъв костюм е най-добър за вас. Дебелината на мокрите неопренови костюми най-често варира между 2мм  и 7мм. Ако мокрият костюм не ви осигурява нужната изолация под водата, може би трябва да си закупите сух водолазен костюм.

Съотношение цена/качество

Трябва внимателно да обмислите всички предимства и недостатъци на различните стоки. Обърнете внимание на материала, закопчалките, циповете. Не си купувайте нещо само заради неговата марка или заради ниската му цена. Обикновено твърде евтино означава лошо качество. Продуктът няма да издържи дори една нормална експлоатация. Вместо да се концентрирате в бюджета си, помислете за стойността на инвестираните пари. Търсете модели от предишни сезони или намаление при купуване на цял комплект екипировка.

Вашият собствен комфорт

Вие сте този, които ще ползва оборудването. Уверете се, че отделяте достатъчно време да го изпробвате и че се чувствате удобно в него. Всички знаем, че неопреновият костюм не може да е удобен като дреха, но той не трябва прекалено да ограничава движението на ръцете.

Трябва да сте наясно със следното преди да направите избора си:

  • знаете за какво служи всяка част от оборудването
  • знаете как да използвате и да се грижите за водолазната екипировка, като по този начин удължавате живота й
  • разбирате какво е най-добро за вас
  • определили сте бюджета си за покупката

Сега можете да отидете в магазина и да купите ВАШЕТО оборудване!

Очаквайте още статии с информация как да изберете нова водолазна екипировка.

Категория: Спорт
Прочетен: 3169 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: diving
Категория: Спорт
Прочетен: 82065
Постинги: 8
Коментари: 0
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Март, 2010  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031